9 Eylül 1999 tarihi öncesi SGK girişi olanlar dikkat! Tazminat alınabilecek

Türkiye’de kıdem tazminatı işveren tarafından işçinin de o işyerinde çalıştığı süre boyunca da kazandığı kıdemin de karşılığı olarak ödenen paradır. Bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için kendi istek ve kusuru dışında işten çıkarılması gerek.
Kural olarak da kıdem tazminatının iş akdinin feshinde ödenmesi gerekirken bazı durumlarda ise işten kendi isteğiyle de ayrılan işçinin de tazminat hakkı doğmaktadır.
İSTİFA​ EDEN KIDEM TAZMİNATI ALIR MI?
İş Kanunu​’na göre, işçinin kendi isteğiyle ve herhangi bir mazereti olmaksızın işten ayrılması durumunda tazminat hakkı bulunmamaktadır. Ancak işçi, haklı bir nedene dayanarak istifa ettiğinde kıdem tazminatı hakkı doğabilir.
İş Kanunu 24. Madde’de sayılan haklı fesih şartlarının oluşması durumunda istifa edenler de tazminat alabilir.
HANGİ ŞARTLARDA KIDEM TAZMİNATI ALINIR?
İşçinin iş sözleşmesinin feshiİşverenin iş sözleşmesini feshiEvlenen kadın işçinin istifası,Askere giden işçinin istifası,Emeklilik nedeniyle işçinin işten ayrılmak istemesi,İşçinin ölmesi gibi hallerde, kıdem tazminatı hakkı doğar.
9 EYLÜL 1999 ÖNCESİ SİGORTALILAR TAZMİNAT ALABİLİR
9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar SGK’dan 15 yıl 3.600 gün şartlarını tamamladıktan sonra kendi istekleriyle ayrılıp tazminat alabilir.
Bu tarihten sonra sigortalı olanlar ise 25 yıl 4.500 gün ya da 7 bin günü tamamladıktan sonra tazminat almaya hak kazanır.
1 Mayıs 2008 sonrası da 25 yıl şartı kalkıyor 4600 günden başlayarak her yıl artan ve 5400 güne ulaşan prim yeterli sayılıyor.
Kaynak: Keşfet Haber Ajansı