Profesör Bektaş Trabzon’un deprem Riskini Böyle Değerlendirdi: “Popülist politikaya kurban edildi”

KTÜ’lü Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Japonya’da meydana gelen 7,4 ve beraberindeki şiddetli artçı depremler üzerinden Trabzon’un deprem riskini ele aldı.
Geçtiğimiz günlerde Japonya’da şiddetli depremler meydana geldi ve gelmeye de devam ediyor.
Yaşanan depremlerde ise çok fazla can kaybı yaşanmaması dikkat çekti. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen benzer şiddetteki 2 depremlerde 11 il doğrudan etkilenmiş, binlerce ev yıkılırken, on binlerce insan da hayatını kaybetmişti.
Milyonlarca depremzedeyi ve tüm Türkiye’yi derinden etkileyen deprem felaketi sonrası “depreme ne kadar hazırız?” sorusu akıllara geldi. Yaşanan deprem ve diğer afetlerde ihmaller ve para hırsı binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olurken, apaçık ortada olan deprem gerçeğine karşı da herhangi bir önlem alınmaması tepki çekti.
Deprem gerçeği ile ilgili sürekli açıklamalarda bulunan ve insanlarda deprem bilinci oluşturmaya çalışan Prof. Dr. Osman Bektaş, “İşte deprem gerçeğimiz. Aynı etkinlikteki deprem bizde 50 bin, Japonya’da 50 cana mal oluyor. Sebep: Geç gelen ve popülist politikaya kurban edilen deprem bilinci.” ifadelerini kullandı.
KARADENİZ’İN DEPREM ÇEKİNCESİTrabzon’un deprem kuşağından çıkarılması ve 1966 Bartın Depreminin Karadeniz sahil illeri için risk oluşturması hakkında konuşan Osman Bektaş, “Örnek: Trabzon aktif tektoniği sonucu yükselmiş 6 denizel taraçası nedeniyle 1947’de 2. deprem kuşağında bulunuyordu. Ancak, 1963 de bakanlar kurulu tarafından deprem bölgesinden çıkarıldı. 1996’da aynı sismik kuşakta olan Bartın 1. Trabzon 4. sismik kuşakta yer aldı. 2019’da ise eş sismik kuşakta olan tüm Karadeniz sahil illeri için 1966 Bartın Depremi (6,6 g= 0,2-0,3) deprem çekincesi oldu.” açıklamasında bulundu.