Derbi kelimesinin kökeni İngiltere’ye dayanmaktadır. İngilizce derby “önemli spor karşılaşması” sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük Derby “1778’de 12. Derby Kontu Edward Smith-Stanley tarafından tesis edilen at yarışları” özel adından türetilmiştir.
Derbi, özellikle futbolda, genel olarak tüm sporlarda, ülkelerin, şehirlerin veya bölgelerin yerel ve büyük takımları arasında oynanan karşılaşma. Yüksek rekabetin yaşandığı derbiler, büyük ilgi gören maçlardır.(Vikipedi)
Öncelikle Trabzonspor-Samsunspor maçı yada Trabzonspor-Rizespor maçları derbi mi? Cevabı basit; Hayır asla değildir ve olamazda. Sormak lazım büyüklüğünüz nerede, kaç lig şampiyonluğunuz var, ya da kaç Türkiye kupası kazandınız? Verecek cevabınız var mı?
Karadeniz derbisi diye başlık atanlara soruyorum(!) Trabzonspor tribünleri niye dolmadı ? Taraftar maça niye ilgi duymadı? Bunun sıradan bir maç olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Trabzon taraftarı da biliyor ve tribünlerdeki yerini almadı. Maça ilgi göstermeyen taraftarı bu sebebi merkeze koyarak maça gelmemişse haklı görülebilir.
Sizlerde biliyorsunuz ki bu takımlar Trabzonspor’un rakibi değiller, olamazlarda. Amacınız Trabzonspor’u sıradanlaştırmak. Kasıtlı olarak kelimeyi kullanmaktasınız. İstanbul’da büyük takımlar dışında 5 tane daha süperlig takımı var onların yaptıkları maçlara niçin derbi demiyorsunuz? Çünkü art niyetlisiniz. Sizlerin amacını ne olduğunu çok iyi biliyoruz.
Birinci yarıda ertelenen maçlar bu hafta içi oynanarak birinci yarı tamamlanmış oldu. Trabzonspor 36 puanla ilk devreyi bitirdi. İstatistiklere baktığımızda bu kadar puan toplamak neredeyse imkansız ancak Abdullah AVCI gibi bir teknik adamınız varsa istisna. Trabzonspor açısından İstatistiklerin işlevsiz kaldığı bir sezon diyebiliriz. Hedefi Avrupa kupaları ve lig üçüncülüğü olan Trabzonspor ligi ikinci sırada bitirirse şaşırmayın.
Trabzonspor’un oyun planına artık alışmak gerekiyor. İyi futbol, baskılı oyun yok, göze hoş gelen futbol yok, sadece kaybetmemek üzerine kurulu, sonuç odaklı, basit futbol var. Taraftarın isteklerin den vaz geçerim ama kazanmaktan vazgeçmem diyen bir hoca var. Başarılı mı? Evet başarılı. Diyecek fazla bir şey yok.
Abdullah Hoca’nın basın açıklamasında söylediği ‘’Futbolda gerçekçi olan nedir? Kendi sorusuna ‘’tabeladır’’ cevabı daha önce yazdıklarımızı doğrular niteliktedir.’’ İyi oyunun karşılığı nedir?’’ Sorusuna da ‘’bilmiyorum’’ cevabını vererek noktayı koymuş olsa da, taraftarlar ve yazanlar olarak iyi oyunu hep konuşacağımızı söyleyelim kendisine.
Yine Hoca’nın, Trabzonspor bir yolculuktur;
‘’İnançtan demir alıp imkansızı mümkün kılan bir yolculuk’’ sözleri gerçekten takdire şayandır. Trabzonspor tarihini özetleyen ve gelecekte altın harflerle yazılacak olan bu cümle herkes tarafından kabul görecektir.
Kalın sağlıcakla.