Trabzon’daki Sel Felaketi Sonrası Profesörden Açıklama! “Alınmayan Dersler, Felaketlerin Temel Kaynağı”

KTÜ Jefozik Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Hakan Karslı, Trabzon’un batısında yaşanan sel felaketinin ardından değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Karslı yaşanan felaketlerin yıkıcı sonuçları olmasını nedenini daha önce yaşananlardan alınmayan dersler ve önlemler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Karslı, her ilin bir risk azaltma planı bulunduğunu belirterek yetkilileri Trabzon için hazırlanan İl Risk Azaltma Planına uymaya davet ederek, “Sayın yetkililerin bu raporda belirtilen eylem planlarının ivedilikle hayata geçirilmesini sağlamalıdırlar” dedi.
Her şeyi çabuk unutuyoruzProf. Dr. Karslı yapılan uyarılar karşı Trabzon genelinde önlemler alınmadığı gibi felaketlerin ardından her şeyin hızlı bir şekilde unutulduğunu belirterek, “Dün akşam saatlerinde başlayan yoğun yağmurlar, Trabzon’un doğu ilçelerinde özellikle Araklı, Arsin ve Yomra’da çok etkili oldu. Ve maalesef bildik sel-taşkın ve heyelan olaylarına maruz kalındı. Geçmiş olsun, haberlere can kaybı olmamasına sevindik. Ancak özellikle Araklı’da kent merkezine kadar gelen sel-taşkın suları ve çamurları oldukça maddi hasar oluşturmuş. Diğer ilçelerde ise, yollarda önemli tahribatlar ve heyelanlar oluştuğundan birçok köye ve mahalleye ulaşım sağlanamıyor. Tabi kısa süre sonra kent temizlenir, yollar tamir edilir vs. ve normal hayat devam eder! Peki ne olur, unuturuz! Dünden önce olanları çok çabuk unuttuğumuz gibi! Hangi birini hatırlatayım ki! Desem ki, akarsu yataklarını daraltmayın, yıllarca kendine akış yolu bulan küçük dereleri-derecikleri kapatmayın, yamaçlardan aşağıya su akış yollarını tahrip eden işlerden kaçının, her yeri beton kaplama yaparak su akış hızlarını artırmayın, kazı yapılan yerlerdeki hafriyat birikintilerini yol kenarlarına ve su tahliye kanallara bırakmayın, dökmeyin, kazılan yerleri yeniden uygun malzeme ile sıkılaştırın. Bu liste uzar gider” ifadelerini kullandı.
Risk azaltma planlarına uyulsunProf. Dr. Karslı yetkilileri Risk Azaltma Planlarını uygulamaya davet ederek, “Tehlikeleri öngörüp riske dönüşmesini engellemek için yapılacak 1 TL’lik yatırım, 7 TL’lik maddi zararı önleyecektir. Maruz kalmadığınız durumda can kaybımızda olmayacaktır. Her ilin olduğu gibi Trabzon ilinin de İl Risk Azaltma Planı (İRAP) vardır. Afetlere dirençli kent olmak istiyor isek, Sayın yetkililerin bu raporda belirtilen eylem planlarının ivedilikle hayata geçirilmesini sağlamalıdırlar.  Sonuçta, almadığımız dersler ve önlemler, bugün karşılaştığımız ve yaşadığımız sorunların temel kaynağıdır” dedi.