Trabzon’daNemlizade Konağı Müze Yapılabilir Mi ? Nemlizadeler Hangi Şartlarla Bağışladılar

Trabzon’da 40 civarında Sivil Toplum Örgütü temsilcisi, Nemlizade Konağı’nın müze olarak hizmete açılmasını istedi. STK temsilcileri Milli  Eğitim Bakanlığı’na tahsisli tarihi konağın arkeolojik eserlerin sergileneceği bir müze olmasını talep etti.
40 civarındaki STK muhtemelen Büyükşehir Belediyesine seslendi. Zira bu binayı Milli Eğitim Bakanlığından ancak Büyükşehir talep edebilir. Arkeolojik kalıntılarda zaten Büyükşehir’in kontrolünde…
Ancak Nemlizade Konağı, varisleri tarafından zamanında Milli Eğitim Bakanlığı’na ve eğitim amaçlı tahsis edilmiş. Eğitim Enstitüsü olarak yıllarca hizmet vermiş. Bir ara Olgunlaşma Enstitüsü olarak değerlendirilmiş. Son olarak Halk Eğitim Merkezine tahsis edilmiş.
Halk Eğitim Merkezi de binaya taşınma çalışmalarında sona gelmiş. Yani iç tefrişat ve eşya taşınması işlerini bitirmiş. Şimdi ne olacak?
Trabzon’da 40 civarında STK’nın şehir adına müze olması için talep ettiği bir binayı devletin elinden kim alıp da müze yapacak? Ya bakan bey alabilir veya Valimiz Sayın Aziz Yıldırım… Size göre olur mu?.. Alırlar mı? Alabilirler mi? Yani mümkün mü? İki anekdot anlatalım, sonra kararı siz veriniz.
1- Trabzon Merkez PTT’nin arkasındaki tarihi bina için  Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç yıllardır uğraşıyor. Burasını tahsis alıp başta Türkoloji Enstitüsü yapmak üzere müzeye dönüştürmeyi amaçlıyor. Bakanlar 5-6 yıldır Trabzonlu olmasına rağmen sonuç hala alınamadı. Belki 2024 yılı ortalarına kadar tamamlanır.
2- Trabzon Valiliğinin güney cephesinde eski hapishane binası var. Yıllardır Hüseyin Kazaz Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet vermiş. Şimdi ne oldu? Kültür ve Sanat Merkezi, Valiliğin kullandığı güvenlik merkezi oldu.
Giden Valimiz İsmail Ustaoğlu binaya güvenlik gerekçesiyle el koydu.  Sanatçılar içeri sokulmadı. Trabzon’da güvenlik, kültür ve sanattan daha önemliydi!.. 40 tane STK’da çıkıp “Ne yapıyorsunuz?” diye sormadı.
Demek ki Valilerimiz de bu müze işine pek duyarlı değillermiş. Öyleyse neymiş!.. Sivil Toplum Örgütlerimiz Nemlizade Konağını müze olarak istemiş!.. Nemlizade Konağını Halk Eğitim Merkezi’nin elinden alıp Büyükşehir’e kim tahsis edecek? Bize göre Trabzon’da böyle bir irade sahibi siyasetçi yok. Var ama yok. Yok çünkü önce siyasetin buna inanması lazım.
Önce siyasetçinin Trabzon’da müze ihtiyacını kabul etmesi lazım. Sorun işte burada düğümleniyor.
Söz müzeden açılınca “müze” denince canı yanan bir bilim adamı hemen harekete geçiyor. Yıllardır Trabzon’a Türkoloji Enstitüsü kazandırmak için uğraş veren Prof. Dr. Kemal Üçüncü yine dert yandı.
Önce Türkoloji Enstitüsü yapılmak üzere tahsisi beklenen eski PTT binasının akıbetini sordu, ardından Nemlizade Konağı ile ilgili yorumda bulundu. Birinci konu ile ilgili gelişmeyi yukarıda kaydettik. Süreç işliyor. İnşallah 3-5 aya biter.
Nemlizade Konağı’nın Arkeoloji Müzesi yapılması yönündeki 40 STK temsilcisinin talebine gelince… Prof. Dr. Üçüncü şunları yazmış. “Ali Bey… Ne yazık ki bu şehirde müzeden anlayan insan yok. Ama hepsi kendini uzman ilan etmiş. Her şeyi tahrip ediyorlar. Hiçbiri Ermitaj Müzesi’ni görmemiştir. Ben de Nemlizade Konağı’nın müze olmasını talep ediyorum. Milli Mücadeleyi başlatan süreçte Trabzon Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nin Erzurum Müdafa-i Hukuk Cemiyeti ile beraber ortaklaşa yaptıkları Erzurum Kongresi çok önemli. Trabzon’da buna ait hiçbir şey yok. Nemlizade Konağı’nın bu amaçla tahsisini öneriyorum. Keşke organize cehalete karşı bir defa sözümüz geçse…”
Demek ki neymiş!.. Trabzon’da 40 STK’nın müze talep etmesi bile kolay iş değilmiş!.. Sadece yeni bir tartışma konumuz oldu. Sonuç almaya yarayacak bir tartışma değil bu… Bu şehrin yaşamının bir parçası haline gelen tartışma… Evet… Trabzon ve tartışma… Her şeyi tartışan ve sonuca kolay ulaşamayan Trabzon şimdi de Nemlizade Konağı’nı tartışıyor.