KTÜ’lü profesör açıkladı! KAF hattında deprem çanları çalıyor

KTÜ’lü Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Türkiye’de aktif faylar üzerinden deprem riski uyarılarında bulunmaya devam ediyor. Bölge bölge deprem risk faktörlerini değerlendiren Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen büyük şiddetli depremlerin Kuzey Anadolu Fay hattında elastik deformasyonlara neden olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Bektaş, meydana gelen elastik deformasyonun Erzincan, Amasya, Bolu, Sakarya gibi illerden de geçen Kuzey Anadolu Fayında, kısa zaman aralığında 6-7 şiddetinde depremler yaşanmasının olası olduğunu söyledi. Fay sınırı ile ilgili uyarılarını sürdüren Prof. Dr. Osman Bektaş, “7’den büyük deprem kaçınılmaz! ( X ) şeklinde kesişen fayların biri üzerinde oluşan depremin diğer fay üzerine gerilme aktardığını biliyoruz. DAF üzerinde M 7,8 büyüklüğündeki deprem 9 m’ye varan atım oluştururken KAF üzerinde 3m’ye varan elastik deformasyon geliştirdi (USGS). KAF levha sınırı boyunca oluşan bu elastik deformasyon kısa zaman aralığında levha sınırında 7’den büyük; levha içinde ise 6, 6.5 büyüklüğünde depremleri üretmesi olasıdır. 7,8 depremi sonrası 4-6 büyüklüğündeki artçı deprem dağılımları gerilme artışı olan yerleri gösterir.” ifadelerini kullandı.
Trabzon’un tehlike altında olduğu belirtilmiştiProf. Dr. Osman Bektaş’ın açıklamalarının ardından akıllara Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semi Hamzaçebi’nin Trabzon için yaptığı uyarılar geldi. Daha önce yaptığı bir açıklamada Trabzon’da yapı stoğunun incelenmesi ve Karadeniz Fayı ile ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Semi Hamzaçebi, kentle ilgili ciddi uyarıda bulunmuştu. Erzincan’da meydana gelecek büyük şiddetli bir depremin Trabzon’da ciddi yıkıma neden olacağını vurgulayan Başkan Hamzaçebi, “Karadeniz Fayı ile ilgili çalışılması gerekiyor. Yapı stoku incelenmeli. Erzincan’da 8- 8.5 büyüklüğünde bir deprem olduğu zaman Trabzon’da çoğu yapı yıkılacak.” açıklamasında bulunmuştu.
Yapı stoku için çalışmalar yapılıyorÖte yandan Karadeniz Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Trabzon’da yapı stoğunun belirlenmesine yönelik bir proje hazırlandığı açıklanmıştı. Projede uzmanların incelemelerini yapıp, hazırladıkları raporları Büyükşehir Belediyesi’ne sunduğu ve çalışmayla ilgili protokol sürecinin devam ettiği belirtilmişti.